Ålesund VGS > NYHETER > Kompetanse for framtida

Kompetanse for framtida

Hvor smarte kan roboter bli, og hvilke yrker vil det være behov for i framtida? Under Januarseminaret 2018 ved Ålesund videregående skole handla alt om digitalisering.

Januarseminaret 2018 i Parken kulturhus. Alle foto: Medier og kommunikasjon ved Ålesund vgs.

Elever og lærere hadde mange interessante seminar å velge mellom under Januarseminaret 2018. Hele 17 seminarholdere var henta inn, både lokale og nasjonale kapasiteter.

4. industrielle revolusjon

Det starta friskt med fellesforedrag på Parken kulturhus, der Hans Petter Nygård-Hansen skildra hvilke store endringer vi har vært gjennom, og nå står overfor. (Nygård-Hansen.)

Nygård-Hansen

Kommunkasjonsrådgiver og gründer Hans Petter Nygård-Hansen.

Fake News og Donald Trump

Martine Aurdal, debattansvarlig i Dagbladet, snakka om fenomenet Fake News og Donald Trump. USA har en president som regjerer og kommuniserer ved å bruke Twitter, og ved å omtale saker han ikke liker i media som Fake News.

Martine Aurdal

Martine Aurdal fra Dagbladet snakka om Fake News, ikke et nytt fenomen.

Karrierevalg i en digital tidsalder

Årets debatt handla om noe så viktig og relevant for elevgruppa som karrierevalg. Hvilken utdanning er det smart å ta når vi ikke vet hvilke jobber det er behov for i framtida? Med utgangspunkt i en fersk rapport fra NHO om hvilke yrker som vil forsvinne og hvilke som vil bestå, var det duka for debatt.

Elevene fikk selv være med å si hva de tenkte å utdanne seg til, og de fikk stille spørsmål til panelet. Noen klare svar på spørsmålet om smarte karrierevalg finnes ikke, men det er udiskutabelt et stort behov innen barnehage, skole og helse i tida som kommer. Og det er behov for folk som tenker nytt og skaper nye arbeidsplasser.

Interessant var gjensynet med Mari Larsen Sæther, som deltok i debatten. Hun studerer økonomi ved Norges Handelshøgskole, og var tidligere elev ved entreprenørskapslinja Creo ved Ålesund videregående skolen.

Gjesteforeleserne til stede sammen med elever og lærere på Parken.

10 parallelle seminar

Etter lunsj var det klart for 10 parallelle seminar, der elever og lærere kunne velge to hver. På seminarmenyen stod høyaktuelle tema: Smarte roboter, Kunstig intelligens, Innovasjonstrender, Digital markedsføring, Strategisk på sosiale media, Nettvett, Koding, Smart læring, Digital handel, og Merkevarebygging.

Olav Sindre Kriken

Olav Sindre Kriken fra Racer i Ålesund.

I tillegg til Aurdal og Nygård-Hansen, som kom fra Oslo, stilte lokale ressurspersoner fra NTNU, I&M, Elle Melle, Racer og Kodebyrået opp og gjorde dagen til en ekstra-ordinær skoledag og arbeidsdag for elever og lærere ved Ålesund videregående skole.

Se programmet her.

Dette er andre året at Ålesund videregående skole arrangerer Januarseminaret. Tida vil vise om dette blir en tradisjon. Mange gav uttrykk for at det bør det bli.